Wie is Buteyko

Konstantin Pavlovich Buteyko is op 27 januari 1923 geboren in de Oekraïne. In zijn schooljaren was hij, net als zijn vader, geïnteresseerd in machines en daarom ging hij aan het Polytechnisch Instituut in Kiev studeren. Zijn studie werd echter onderbroken door de Tweede Wereldoorlog toen Buteyko werd opgeroepen in het leger van de Sovjet Unie. Door zijn oorlogservaringen werd hij gemotiveerd om de ‘meest ingewikkelde machine van allemaal’ te gaan bestuderen: het menselijk organisme.

Aandacht voor ademhaling
In 1946 werd Buteyko student aan het Eerste Medische Instituut in Moskou, nu de Medische Academie van Moskou genaamd. Tijdens zijn studie had hij veel belangstelling voor de ademhaling. Hij merkte op dat de ademhaling van zieke mensen dieper en intensiever is dan die van gezonde mensen.

In 1952 toen hij net afgestudeerd was en begon als zelfstandig arts te werken, ontstond bij het idee dat longhyperventilatie de hoofdrol speelt in de ontwikkeling van een verstoring van de stofwisseling en de verstoring van de immuniteit. Om deze verstoringen te compenseren, ontwikkelt het lichaam beschermende reacties. De symptomen van de veel voorkomende chronische ziekten, zogenaamde ‘welvaartziekten’, zijn in feite pogingen om het innerlijke milieu binnen de cellen van het lichaam onveranderlijk te onderhouden, ondanks de veranderingen in hun omgevend milieu.

Sinds 1960 werkte Buteyko als hoofd van het Laboratorium van functionele diagnostiek in het instituut van Experimentele Biologie en Geneeskunde te Akademgorodok in Novosibirsk, Siberië. Hij heeft vastgesteld dat een tekort aan kooldiocide (CO2) in de longblaasjes de aanzet vorm in het proces van krampachtige vernauwing van bloedvaten (hypertensie) en bronchiën (astma). Het inzicht in dit proces liet hem de behandelingsmethode ontwikkelen die als de Buteyko – methode bekend is geworden.

In 1968 vond de eerste officiële goedkeuringstest plaats van de Buteyko-methode bij de behandeling van brochiale astma (bij 46 patiënten) in het Instituut van Longziekten te Leningrad. Een positief resultaat werd bij 95% van de patiënten geconstateerd.
In 1981 vond de tweede officiële goedkeuringstest plaats aan het Eerste Medische Instituut te Moskou, de Leerstoel van kinderziekten. Een positief effect was bij 96% van patiënten vastgesteld. Op basis van deze test zijn goedgekeurde recensies verkregen van hoofdspecialisten op dit gebied (prof. N. Amosov, prof. M. Gooliy en prof. S. Severin).

Op 15-09-1983 heeft de “Goskomizobreteniy van de USSR” een octrooi No. 1067640 gegeven op Buteyko’s behandelingsmethode. Op 30-04-1985 is de Order no. 591 van het Ministerie van Volksgezondheid van de USSR uitgegeven over het invoeren van de Buteyko-methode bij behandeling van brochiale astma.
In 1988 is de Buteyko kliniek te Moskou opgericht, waar de Buteyko – methode bij de behandeling van diverse aandoeningen wordt toegepast