Ademhalingstechnieken

Gezondheid hangt nauw samen met een aantal zaken, waaronder ademhalingstechnieken. Een algemeen bekende uitdrukking is even diep in te ademen, alvorens iets te gaan doen dat een grote inspanning vereist. Terwijl het tegendeel juist waar blijkt. Juist door minder diep in te ademen krijgt het lichaam extra zuurstof binnen. Konstantin Buteyko onderzocht namelijk ruim 50 jaar het verband tussen ademhalingstechnieken en gezondheid. Zijn belangrijkste conclusie was dat door te diep inademen het ademhalingscentrum in onze hersenen verstoord kan raken. Veel mensen ademen té diep in voor de lichamelijke prestatie die zij op dat moment moeten verrichten. Of met andere woorden: met een lichtere ademhaling neemt je lichaam even veel, en zo niet méér zuurstof op dan bij een diepe ademhaling. Ademhalingstechnieken kunnen dus heel zinvol zijn om meer zuurstof binnen te krijgen. Dit brengt verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee, zoals meer energie en een betere nachtrust. Geïnteresseerd in het leren van verschillende ademhalingstechnieken? Neem dan contact met mij op!

Wanneer heeft u een ontregelde ademhaling? 

Het is belangrijk dat uw ademhaling aansluit bij hetgeen u op dat moment doet. Zo kunt u tijdens een stevige wandeling rustig 16 keer per minuut in en uit ademen. Maar op het moment dat u rustig op de bank zit is het ruim voldoende om slechts 6 tot 12 keer per minuut in en uit te ademen. Uw lichaam is pas in balans wanneer uw ademhaling past bij de activiteit die u uitvoert. Is uw lichaam uit balans? Dan ademt u vaker in en uit dan daadwerkelijk nodig is. Op dat moment gaat er als het ware een alarm af in uw hersenen, vervolgens versnelt uw hartslag en komen stresshormonen vrij. Hierdoor ervaart u een onrustig en opgejaagd gevoel. Komt dit regelmatig voor? Dan zorgt dit voor overmatige spanning en krijgt u vaker last van vermoeidheid. Een ontregelde ademhaling kan te wijten zijn aan talloze oorzaken. Zo kan het bijvoorbeeld te maken hebben met verscheidene taken die u uzelf oplegt of aan de grote hoeveelheid prikkels waaraan u wordt blootgesteld. Denk bijvoorbeeld aan de televisie en uw mobiele telefoon. Door middel van ademhalingstechnieken kunt u uw ademhaling onder controle krijgen. Periodiek ademen zorgt niet alleen voor meer zuurstof in het lichaam, maar ook voor meer rust.

Periodiek ademen: minder diep inademen – méér zuurstof 

Met ademhalingstechnieken zoals periodiek ademen krijgt u meer zuurstof binnen. De Buteyko methode is erop gericht de ademhaling tot de norm terug te brengen. Met periodiek ademen leert u om minder diep in te ademen, waardoor de hemoglobine in het bloed veel effectiever zuurstof naar belangrijke organen kan transporteren. Zijn ademhalingstechnieken zijn erop gericht om het ademhalingscentrum weer in de juiste balans te brengen met ons lichaam, met als doel het CO2-gehalte te laten toenemen in de longblaasjes en in ons bloed. Want juist die CO2 zorgt er namelijk voor, dat zuurstof naar onze organen kan worden getransporteerd. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar dat is het absoluut niet. Periodiek ademen is erg belangrijk en er zijn verschillende ademhalingstechnieken die u zelf kunt uitvoeren.

Ademhalingstechnieken zelf uitvoeren

Bent u van plan ook gebruik te maken van de herstellende werking van de door Konstantin Buteyko ontwikkelde ademhalingstechnieken? Dan raden we u aan om niet eerst zelfstandig aan de slag te gaan, maar op voorhand eerst een erkende Buteyko-therapeut te raadplegen. Waarom? Uw ademhaling wordt geregeld door het ademhalingscentrum in uw hersenen. Bij een ontregelde ademhaling gebruikt uw ademhalingscentrum als het ware foutieve informatie over de juiste manier van ademhalen. Als u vervolgens zelf aan de slag gaat om deze informatie te wissen en nieuwe informatie toe te voegen, kan het zo zijn dat u wederom een ontregelde ademhaling aanneemt. Het kan dan zelfs zo zijn dat u een zeer gevaarlijke manier van ademhalen aanneemt. Om die reden raden we u aan eerst met een erkende Buteyko-therapeut aan de slag te gaan, juist om daarvoor te waken. Graag leggen wij u kort wat meer uit over periodiek ademen en hoe u dit het beste kunt doen

De werkwijze van periodiek ademen is als volgt: 

  • Ga ontspannen zitten, houdt uw rug recht en ontspan uw spieren;
  • Adem iets minder diep in dan u normaal gesproken zou doen; 
  • Herhaal dit, waarbij u telkens iets minder diep inademt dan de vorige keer. Het zal in eerste instantie aanvoelen als ‘ademnood’, maar door deze gecontroleerde, oppervlakkige manier van ademhalen gaan haarvaatjes zich verwijden en kunnen ze méér zuurstof doorlaten; 
  • Probeer dit een aantal minuten uit te voeren. Als het op een juiste wijze geschiedt, zal de balans tussen het zuurstof- en CO2-gehalte in uw lichaam herstellen. 

Edwin van Dronkelaar helpt u graag verder om de Buteyko-methode of het periodiek ademen zelf te kunnen toepassen. Door het volgen van zijn cursus leert u aan de hand van ademhalingstechnieken hoe u het beste kunt omgaan met uw ademhaling. Wanneer dit op een correcte manier gebeurt, leidt het tot het oplossen van veel ziektes en aandoeningen. 

Wilt u meer weten over de Buteyko-methode of periodiek ademen en wenst u graag persoonlijke hulp te ontvangen? Wij helpen u graag verder bij het structureel oplossen van allerhande ziektes middels de Buteyko technieken. Ook voor meer informatie over bijvoorbeeld intermittent fasting of wat u kunt doen tegen hooikoorts zonder het gebruik van medicijnen kunt u bij ons terecht.

Bekijk de Buteyko cursus