Immuunsysteem verbeteren

Wilt u graag uw immuunsysteem verbeteren? Als uw immuunsysteem zijn werk niet goed doet is er sprake van een immunodeficiëntie. Het immuunsysteem hoort het lichaam te beschermen tegen infectieziekten die het lichaam binnendringen. Als het immuunsysteem vijandige stoffen zoals bacteriën en virussen niet kan tegenhouden, ontstaat er een probleem. De meest gangbare vormen van een immunodeficiëntie is een allergie. De medicijnvrije en kost besparende behandelmethode van Buteyko helpt u bij het verbeteren van uw ontregelde immuunsysteem.

Hoe werkt het afweersysteem 

Het immuunsysteem wordt ook wel weerstand of afweersysteem genoemd. Weerstand is dus in feite het lichamelijk vermogen om schadelijke of negatieve invloeden van buitenaf te weren. Uw afweersysteem zorgt er dus voor dat ‘indringers’, zoals bacteriën en virussen, uw lichaam niet ziek kunnen maken. Hoe goed de weerstand is hangt daarom af van uw immuunsysteem. Dit systeem bestaat uit twee belangrijke onderdelen: witte bloedcellen én antistoffen. Een bepaalde soort witte bloedcellen maakt namelijk antistoffen in uw lichaam aan, dit zijn de lymfocyten. De antistoffen komen vervolgens in uw bloed terecht en richten zich dan specifiek op een virus, schimmel of een bacterie. De antistof bindt zich op dat moment aan de indringer, waarna de witte bloedcellen de indringer kunnen uitschakelen. Het is belangrijk om uw immuunsysteem te verbeteren wanneer u problemen ervaart.

Neem contact op

Een chronisch diepe ademhaling en het immuunsysteem

Dr. K.P. Buteyko, Ph. D ontdekte in de 90-er jaren dat mensen die een immunodeficiëntie hebben, last hebben van een verstoord ademhalingshomeostase. Hij ontdekte dat als mensen te diep en te zwaar inademen er een permanent tekort aan Co2 ontstaat. Dit Co2 tekort kan gemeten worden door de duur van een willekeurige ademhalingsstop na uitademen te timen. Door zelf de Controle Pauze te meten, kunt u inzicht krijgen in de toestand van uw gezondheid op dit moment. Bij een gezond persoon is de maximale pauze 60 seconden. Heeft u last van allergieën zoals bijvoorbeeld hooikoorts, dan zou de Buteyko-methode een oplossing kunnen zijn voor uw immunodeficiëntie. Deze methode is een effectieve manier om het immuunsysteem te verbeteren.

Een verzwakte of onderdrukte afweer

Wellicht is het wel duidelijk dat uw immuunsysteem van levensbelang is. Toch kan deze onderdrukt worden of zelfs beschadigd raken. Als u een lage weerstand heeft krijgen infectieziektes als een verkoudheid en griep de kans om uw lichaam binnen te dringen. Van deze minderde weerstand kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen, denk bijvoorbeeld aan: het hiv-virus, kwaadaardige bloedziekten zoals leukemie en lymfomen, bepaalde medicijnen, prematuriteit bij zuigelingen en erfelijke aandoeningen.

Naast een verzwakt afweersysteem kan het ook voorkomen dat het immuunsysteem middels medicatie bewust wordt onderdrukt. Met name bij orgaantransplantaties is dat het geval. Anders valt het immuunsysteem het nieuwe orgaan aan en stoot het lichaam deze af. Daarnaast is het ook mogelijk dat bepaalde geneesmiddelen door hun bijwerking ervoor zorgen dat uw afweer minder goed werkt. Denk bijvoorbeeld aan middelen tegen reuma, bepaalde darmziekten en bepaalde huidziekten.

Op het moment dat een persoon een verzwakt immuunsysteem heeft spreken we van immunodeficiëntie. Voor deze personen kunnen ‘gewone’ infectieziektes, zoals de griep en een verkoudheid, plotseling ontzettend gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om uw immuunsysteem te verbeteren om gezondheidsproblemen te verminderen.

Een ontregeld immuunsysteem verbeteren

Een Co2 tekort is problematisch voor het immuunsysteem. Bij een chronisch diepe ademhaling is er sprake van een continue verlies van koolzuurgas tijdens het uitademen. Dit verandert onder andere de pH-waarde van het bloed. Hierdoor wordt het bloed minder zuur. Buteyko noemt dit ‘respiratoire alkalose’. De pH-waarde van het bloed moet hierdoor hersteld worden. Het lichaam maakt een buffersysteem aan om deze taak op zich te nemen. Want als de pH-waarde van het bloed onvoldoende is, ontstaan er biochemische processen die de werking van de meeste enzymen, mineralen, vitamines en hormonen veranderen. Het immuunsysteem en de stofwisseling raken ontregeld. Hierdoor krijgen allergieën de kans om chronisch te worden. Het immuunsysteem verbeteren is dus een belangrijke stap om allergieën tegen te gaan.

Bekijk de Buteyko cursus

De Buteyko-methode aan het werk om het immuunsysteem te verbeteren

Toen Buteyko zijn methode aan het ontwikkelen was om het immuunsysteem te verbeteren, deed hij specifiek onderzoek naar de invloed van de normalisatie van de ademhalingshomeostase bij patiënten. Deze patiënten hadden specifiek last van klachten die gepaard gingen met de ontwikkeling van tijdelijke en chronische immunodeficiëntie. Voorbeelden hiervan vindt u in deze lijst met ziekten gerelateerd aan diepe ademhaling. De patiënten die meededen aan de studie ondervonden al snel een grote verbetering in hun gezondheid. De studie wordt inmiddels beschouwd als een van de eerste studies die de immunologische reactiviteit van het lichaam reguleert met behulp van nieuwe methoden, met name de Buteyko-methode.

De Buteyko-methode zorgt ervoor dat de ademhaling teruggebracht wordt naar een gezonde norm en helpt zo om het immuunsysteem te verbeteren. De negatieve gevolgen van diepe ademhaling kunnen namelijk worden voorkomen en chronische ziektes geleidelijk zullen verminderen of zelfs geheel verdwijnen.

Ook geïnteresseerd in het volgen van een Buteyko cursus, bijvoorbeeld om het immuunsysteem te verbeteren? Of wilt u bijvoorbeeld meer informatie over andere zaken, zoals intermittent fasting?

Neem dan contact met mij op of schrijf u in.